Gépkezelő képzéseink

2019.01.26

Már nem indítható

OKJ 32 582 02

Építő- és anyagmozgató gép kezelője


Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő   (E-001457/2016/A001)

Emelőgépkezelő (kivéve targonca)                  (E-001457/2016/A002)

Targoncavezető                                                    (E-001457/2016/A003)

Gépkezelői vizsga tájékoztató

A régi könnyűgépkezelő és nehézgépkezelő bizonyítványok még ma is érvényesek, de a gépkezelői képzés rendszere átalakult. A "könnyű" és "nehéz" gépkezelők képzése, a gépkezelői tanfolyam ma már több szakmairányra tagozódó szakképesítés.

A teljes szakma neve: Építő és anyagmozgató gép kezelője.

OKJ azonosító: 32 582 02

Ezen belül a szakmairányok:

  • Targoncavezető
  • Emelőgépkezelő (kivéve targonca)
  • Földmunka-rakodó-és szállítógép kezelő
  • Építési anyagelőkészítő gép kezelő

A szakmairányokra külön-külön lehet megszerezni az OKJ-s bizonyítványt, amely a szakmacsoporton belül található összes gép kezeléséhez nyújt államilag elismert szakképesítést.

Gépkezelői jogosítvány

Az államilag elismert OKJ-s szakképesítő vizsga nem minden esetben elég a gépkezelői munkavégzéshez. Az érthetőség kedvéért úgy is fogalmazhatunk, hogy helyhez kötött üzemű munkagépek esetében csak a szakmacsoport szerinti OKJ-s bizonyítványt kell megszerezni, mobil gépek esetében viszont az OKJ-s bizonyítványon kívül gépkezelői jogosítványra is szükség lesz.

Szabályozó rendeletek:

A közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet 1. § (1) bekezdése szerint a rendelet hatálya többek között kiterjed a közúti áruszállítást végző jármű megrakásához vagy ennek előkészítéséhez alkalmazott minden olyan önjáró emelő- és rakodógépre, amelyet anyagmozgatásra, rakodásra, emelésre használnak. Ez alapján aki targoncával közúti jármű rakodást végez, rendelkeznie kell a fenti rendelet szerinti gépkezelő jogosítvánnyal.

Az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló 47/1999. (VIII.4.) GM rendelet az emelőgépek kezelési jogosultságát szakképesítéshez köti, ami az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő képesítéssel igazolható, azaz az emelőgépek kezeléséhez megfelelő OKJ-s bizonyítvány is szükséges. A közúti járművek megrakásában részt vevőknek a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VII.31.) KHEM rendelet 2. § (1) értelmében az építőgépkezelő jogosítvány vagy gépkezelő jogosítvány megszerzése nem mentesít a fent említett OKJ-s szakképesítés megszerzésének kötelezettsége alól. Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet az építőgépek kezeléséhez OKJ-s bizonyítvánnyal igazolható szakképesítést ír elő.